Beautiful & Robust

Loaded with exclusive and beautiful features, Salient allows you to build a website that will have your visitors drooling from the moment they enter.

Shortlist 2018

De ommegang
Jan van Aken

Het litteken van de dood
Onno Blom

Kindsoldaat
Oscar van den Boogaard

Dryocopus
Owen Donkers

Moeders van anderen
Mirthe van Doornik

Lucebert
Win Hazeu

Plaatsvervangers
Thomas Heerma van Voss

Noem het liefde
Daan Heerma van Voss

De wafelfabriek
Roman Helinski

Ondanks de zwaartekracht
Suzanna Jansen

Veldheer Banner
Marie Kessels

Zuivering
Tom Lanoye

Hier
Joke van Leeuwen

Jij bent van mij
Peter Middendorp

Harnas van Hansaplast
Charlotte Mutsaers

Nobel streven
Frits van Oostrom

Nina Polak
Gebrek is een groot woord

Jouw huid
Jeroen Theunissen

Radeloos gelukt
Jan Vanriet

Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken
Arjen van Veelen

Hoe alles moest beginnen
Thomas Verbogt

Voor het vergeten
Peter Verhelst

Tsjaikovskistraat 40
Pieter Waterdrinker

In alle steden
Aukelien Weverling

De heilige Rita

Tommy Wieringa

Data BookSpot Literatuurprijs 2018

8 november 2018 Bekendmaking winnende boek BookSpot Literatuurprijs 2018

BookSpot Literatuurprijs

De BookSpot Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek – in de categorieën fictie en non-fictie. De BookSpot Literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro, de auteurs van de overige genomineerde boeken ontvangen een bedrag van 5.000 euro. Met de eraan gekoppelde Lezersprijs van 10.000 euro is de BookSpot Literatuurprijs de grootste literaire prijs in Nederland en Vlaanderen. De BookSpot Literatuurprijs is de voortzetting van de ECI Literatuurprijs die op zijn beurt weer de opvolger is van de AKO Literatuurprijs. In 1987 werd de prijs voor het eerst uitgereikt.

In 2017 ontving Koen Peeters zowel de ECI Literatuurprijs als de ECI Lezersprijs voor zijn boek De mensengenezer.

Vanaf 1 maart 2018 is de ECI Literatuurprijs verder gegaan als BookSpot Literatuurprijs. Deze verandering hangt samen met de naamswijziging die de belangrijkste partner en naamgever van de prijs heeft doorgevoerd.

BookSpot Lezersprijs 

Naast de BookSpot Literatuurprijs is er sinds 2016 ook de Lezersprijs. Deze prijs, die € 10.000 bedraagt, wordt toegekend door een jury van bevlogen lezers uit Nederland en Vlaanderen. Zij kiezen een winnend boek uit de BookSpot Lezersprijs Top 3, de keuze van lezers uit de Longlist van de vakjury.

Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs 

De Bookspot Literatuurprijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie. Doel van deze stichting is het bevorderen van het plezier in lezen door boeken een breed podium te bieden. De stichting staat onder voorzitterschap van Winnie Sorgdrager.

Jury 2018

Bekijk hieronder wie er in de jury van dit jaar zitting hebben.

Jos Geysels

Jos Geysels is Minister van Staat in België en was jarenlang voorzitter van de Vlaamse politieke partij Agalev (nu Groen). Hij was verder voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren en is een van van de panelleden van de literaire programma’s ‘Uitgelezen’ en ‘Overlezen’ die maandelijks in schouwburg de Vooruit in Gent worden georganiseerd.

Sofie Gielis

Sofie Gielis

Sofie Gielis is al sinds 2003 als recensente proza verbonden aan De Standaard der Letteren. Ze is redactielid van DW B en was o.a. jurylid van de Vlaamse Cultuurprijs Letteren. Ze schreef een doctoraat over mengvormen van essay en verhaal in postmoderne literatuur, leidt onderzoeksgroep FRAME en doceert aan MAD-Faculty (PXL / UHasselt).

Sebastiaan Kort

Sebastiaan Kort

Sebastiaan Kort studeerde journalistiek, filosofie en literatuurwetenschappen aan de Hogeschool Windesheim, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam. Hij schrijft voor NRC reportages, interviews en recensies en hield daarnaast jarenlang een goedbezochte boekenwebsite voor de krant bij.

Jelle van Riet

Jelle van Riet

Jelle van Riet is literair journaliste voor De Standaard en treedt vaak op als interviewster en presentatrice van literaire voorstellingen. In 2014 publiceerde zij het non-fictieboek ‘En God schiep de man’.

Daan Stoffels

Daan Stoffelsen

Daan Stoffelsen is recensent, redacteur van literair tijdschrift Revisor en verantwoordelijk voor Athenaeum.nl, de website van Athenaeum Boekhandel. Hij won de Jan Hanlo Essayprijs Klein 2013.

Jeroen Vullings

Jeroen Vullings is redacteur en literair criticus van Vrij Nederland. Hij is neerlandicus en schrijft de biografie van H.J.A. Hofland.