Shortlist 2017 bekend

By 14 september 2017Overal

Den Haag, 13 september 2017 – De zes genomineerde boeken voor de Shortlist van de ECI Literatuurprijs 2017 zijn (in alfabetische volgorde van auteur):

Huub Beurskens, Eindeloos Eiland (Koppernik)
Koen Peeters, De mensengenezer (De Bezige Bij)
Daniël Rovers, De waren (Wereldbibliotheek)
Marijke Schermer, Noodweer (Van Oorschot)
Peter Terrin, Yucca (De Bezige Bij)
Annelies Verbeke, Halleluja (De Geus)

Dit jaar wordt op zondag 24 september voor de eerste keer het Shortlistfestival georganiseerd in samenwerking met de Haagse Bibliotheek en is er op de Vlaamse Boekenbeurs op vrijdag 3 november een literair café met de genomineerde auteurs. Het winnende boek wordt op donderdag 9 november bekend gemaakt tijdens een speciale avond in het Theater aan het Spui in Den Haag.

ECI Literatuurprijs
De ECI Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. De ECI Literatuurprijs, die bestaat uit een bedrag van 50.000 euro, wordt jaarlijks uitgereikt door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. De auteurs van de overige genomineerde boeken ontvangen een bedrag van 5.000 euro. De prijs heeft betrekking op boeken die verschenen zijn tussen 1 juli 2016 en 30 juni 2017. De prijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie en wordt mede mogelijk gemaakt door eci. Doel van deze samenwerking is de genomineerde boeken en het winnende boek bij een zo breed mogelijk publiek onder de aandacht te brengen. Vorig jaar won Martin Michael Driessen de ECI Literatuurprijs met zijn boek ‘Rivieren’.

ECI Lezersprijs
Naast de ECI Literatuurprijs wordt in samenwerking met NRC en HUMO ook de ECI Lezersprijs uitgereikt. Vijftig enthousiaste lezers uit Nederland en Vlaanderen bepalen met elkaar welk boek van de Shortlist zij het beste vinden. De winnaar ontvangt een bedrag van 10.000 euro. Op de middag voorafgaand aan de uitreiking van de ECI Literatuurprijs 2017 komen de vijftig leden van de Lezersjury bijeen om onder voorzitterschap van Peter Vandermeersch, hoofdredacteur NRC, hun winnaar te bepalen. Vorig jaar won Martin Michael Driessen ook de Lezersprijs met zijn boek ‘Rivieren’.

Jury
De jury van de ECI Literatuurprijs bestaat uit:
– Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen en fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer
– Jelle van Riet, literair journaliste voor De Standaard
– Sofie Gielis, recensente proza voor De Standaard der Letteren en docente
– Daan Stoffelsen, recensent en redacteur van literair tijdschrift Revisor
– Sebastiaan Kort, recensent voor NRC

Over de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-Fictie
De Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-Fictie heeft tot doel het bevorderen van de Nederlandse letterkunde door het toekennen van een prijs; zij benoemt daartoe een onafhankelijke jury. Winnie Sorgdrager, lid van de Raad van State, is voorzitter van de Stichting.

Over eci
Eci is in 1967 opgericht om het lezen in Nederland te stimuleren. In 2014 heeft eci met hulp van Novamedia een doorstart gemaakt. Eci werkt vanuit de overtuiging dat lezen van boeken verrijkt, verbindt en de wereld helpt mooier te maken. Sinds 2014 is eci omgebouwd tot dé online boekwinkel waar iedereen zonder verplichtingen en op een makkelijke manier boeken kan kopen. Bij eci werken echte boekliefhebbers die samen met specialisten lezers helpen hun volgende boek te vinden. Bovendien worden trouwe klanten beloond met 20% korting.

————————————–

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Jeroen Kans, Secretaris Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie Tel: + 31 (0)6 811 53 722, email: secretaris@bookspotliteratuurprijs.nl
www.bookspotliteratuurprijs.nl
www.eci.nl
This email was sent to << Test Email Address >>
why did I get this? unsubscribe from this list update subscription preferences
ECI Literatuurprijs · Herenweg 233 · Egmond aan den Hoef, Nh 1934 BB · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp